Az ember nem attól lesz okos, hogy mindenre tudja a helyes választ. Attól lesz okos, hogy mindig a helyes kérdéseket teszi föl.

Nyelvtanulási tanácsok

Egy idegen nyelv magas szintű elsajátításához ugyanakkora erőfeszítésre van szükség mint eljutni az úszóiskolától az olimpiai éremig.  Sokan azért hagynak fel a nyelvtanulással, mert úgy érzik a rendszeres tanulás ellenére is egyhelyben topognak. A következő tanácsok segítenek abban, hogy Önök sikeresek legyenek a nyelvtanulásban.

Szándék

Szándék nélkül nem lehet nyelvet tanulni. A legnagyobb befektetés az ambíció és a szorgalom.

„Túl gyors” tanulás

A nyelvtanulók hajlamosak túl gyorsan haladni az anyagban. Az elmúlt évek során ezt láttuk a legnagyobb hibának azok közt, akik idegen nyelv elsajátításán dolgoztak.

Sok új anyag „büntetlenül” csak akkor sajátítható el, ha az elegendő gyakorlással párosul.

A nyelvtudás egy kis virághoz hasonlítható, mely napról napra növekszik. De ugye nem cibáljuk, hogy gyorsabban nőjön!? Csak locsolgatni tudjuk, tápsóval kényeztetni, gondozni. Ettől lesz idővel szép és erős.

Az angol szavak pontos megértés

A szavak, nyelvtani szerkezetek pontos megértésének hiánya az idegen nyelv elsajátításának egyik fő akadálya.

Egyszerre csak egy, könnyen emészthető anyagrészt vegyünk. Nagyon világosan kell érteni a szavak jelentését, és a friss nyelvtani anyagot. Ha ez megvan, – és csak akkor – jöhet az új anyag gyakorlása.

Az elmélet – gyakorlat egyensúlya

Az nyelvismeret megszerzésének egyik fő akadálya az elegendő gyakorlás hiánya.

Vegyünk összehasonlításnak egy műugrót. Az edző elmagyaráz neki egy egyszerű figurát, amit a műugrónk hosszan gyakorol. Ezután újabb kis elmélet, majd sok gyakorlás következik és így tovább. Hosszú idő telik el, amíg három és negyedes csavart ugrással kápráztat el minket. De mi történne, ha a kezdő műugrónknak az edző egy hétig csak magyarázna és mutogatna, aztán elvárná a fent említett halálugrást? Valószínűleg az tényleg halálugrás lenne….

Ha a gyakorlás kevés vagy elmarad, akkor “tudásunk” előbb-utóbb kártyavárként omlik össze. Nem lenne szabad tehát készületlenül újabb és újabb anyagot “rátanulni” a be nem gyakorolt anyagra, az csak a kudarcot vetíti előre.

Tartsuk tehát folyamatosan fenn az elméletgyakorlat egészséges egyensúlyát. Ez a siker fő kulcsa!!

Vállveregetés

Fontos, hogy elégedett legyen a teljesítményével. Ez gyakran csak hozzáállás kérdése. Ne másokhoz, hanem önmagához hasonlítsa a haladását. A tanulás néha rögös útján rendszeresen veregesse meg saját vállát, és örüljön annak, amit már tud.

Dióhéjban a lényeg tehát:

Minden megtanulható, nem kell hozzá extra képesség, csak szorgalom és az anyag pontos megértése. Jó, ha van egy célunk a tanulással, és hasznos az is, ha készülünk az órákra. Próbáljunk jó tanárt választani, és az ő irányítása alatt sokat gyakorolva haladjunk. Ne rohanjunk az anyagban, gyakoroljuk eleget a hallott szöveg értését, az írást, a beszédet és az olvasást is. És végül, de nem utolsósorban, ha érezzük a haladást, veregessük magunkat hátba, mert az erőt ad.

Ezek voltak a csokorba szedett javaslatok a nyelvtanuláshoz. És most nem maradt más hátra, mint hogy mindenkinek sok szerencsét, sikeres nyelvtanulást kívánjunk.

Archimedes Oktatóközpont

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: