Az ember nem attól lesz okos, hogy mindenre tudja a helyes választ. Attól lesz okos, hogy mindig a helyes kérdéseket teszi föl.

Tanulni! De miért!?

Manapság elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv ismerete, ezért egyre többen kezdenek valamilyen nyelvet tanulni. Az eredményes tanulás egyik alapfeltétele a megfelelő motiváció. Csak motivált tanulással érhetünk el eredményeket, hiszen a tanár nem tanulhatja meg helyettünk az anyagot, csak a saját erőfeszítéseink árán építhetjük a tudásunkat. Ha nem találjuk meg saját motivációnkat és kedvetlenül kezdünk hozzá a tanuláshoz az csak kínszenvedés lesz és ráadásul eredménytelen is. A tanácsom tehát az lenne, hogy mielőtt nekiveselkednénk egy új nyelvnek, tisztázzuk le magunkban, hogy miért is akarjuk azt megtanulni. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Fontoljuk meg a következő tényeket:

Növeljük munkaerő-piaci lehetőségeinket

A legtöbb jó állásnál már elvárás legalább egy idegen nyelv, legtöbb esetben az angol, ismerete. Sőt, sok ilyen állást már eleve idegen nyelven hirdetnek meg. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy már beszél angolul, az se elégedjen meg ennyivel. Már az interjún lenyűgözhetjük leendő munkaadónkat azzal, hogy az alapokon felül plusztudást is be tudunk mutatni.

Növeljük továbbtanulási lehetőségeinket

Sok európai egyetemen plusz pontot jelent a felvételinél a nyelvvizsga megléte, valamint a későbbiekben a diploma megszerzését is ehhez kötik. A mostani középiskolások tehát jól teszik, ha minél előbb megszereznek egy nyelvvizsgát. De ezen felül is elengedhetetlen az idegen nyelv, hiszen sok tudományos területen a szakirodalmat, már nem fordítják magyarra, a nyelvtudás alapkövetelmény.

Fejlesszük képességeinket

A nyelvtanulás folyamata magába foglal sokféle tanulási készséget, így nem csak az idegen nyelvet tanuljuk meg, hanem folyamatosan fejleszthetjük egyéb készségeinket is, mint például a problémamegoldó készség, a memória, kreativitás. Kutatások állítják, hogy akik beszélnek legalább egy idegen nyelvet, azok saját anyanyelvükön is jobban ki tudják fejezni gondolataikat, nagyobb szókinccsel rendelkeznek és szövegértési képességeik is jobbak.

Jobban megértsünk más kultúrákat

Egy idegen nyelv megtanulása lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsük az adott kultúrát és a nyelvet beszélő emberek gondolkodásmódját. A nyelv ismerete nélkül soha nem érthetünk meg egy népet, a megértés hiánya pedig sokszor bizalmatlansághoz és félreértésekhez vezethet. Manapság, amikor a világ ennyire nyitott és a népek ennyire függnek egymástól, nagyon fontos, hogy igazán tudjuk tolerálni egymást.

Évezzük a tanulást

A végére került a legfontosabb motiváló erő. Azért tanuljunk nyelveket, hogy jól érezzük magunkat. Egy nyelvóra igazán sok szórakoztató pillanatot tartogathat. Az alapok elsajátítása után pedig nincs is jobb annál, mint amikor először értjük meg kedvenc zeneszámunk szövegét, vagy először nézzük meg kedvenc filmünket az eredeti nyelven. Az eredeti mindig jobb, mint a fordítás. Érdeklődési körünktől függően a legkülönbözőbb területeken kamatoztathatjuk nyelvtudásunkat. Ha az irodalom érdekel, kezdjünk el minél előbb eredeti nyelven olvasni. Eleinte nem lesz könnyű de, megéri a fáradtságot. Ha a filmeket szeretjük, ne érjük be többé a szinkronnal. A konyha szerelmesei pedig kipróbálhatják az eredeti recepteket.

Ha megtalálták saját motivációjukat, a kánikula elmúltával újult erővel kezdjenek neki egy nyelv tanulásának. Jó szórakozást! Szeretettel várunk mindenkit.

Archimedes Okatóközpont

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: